Thesis

,

Thesis
The design intent of this thesis was to restore, reuse and add to the existing structure on the intersection of Montgomery Street and Congress Street in the historic district of Savannah, Georgia to create a Historic Preservation Museum. Today our culture is either stuck in the past or striving towards new innovative designs. Architecture is one of the most important parts of being able to tell the history of the people that lived before us. Destroying that history can lead to a loss in knowledge of our heritage for future generations. Most contemporary architects tend to ignore our history and culture and look narrowly towards the future. If an important existing building sits on the site in a prime location for a new business, an architect will typically demolish the existing building and neglect to see its importance. If a building is deemed historic on a site, an architect, by code, has no choice but to build around it or renovate it for reuse. The significance of this thesis was to show that contemporary architecture can be used to celebrate our history while preserving its heritage.

• View Thesis Book •

Project Details

Springfield Master Plan | Main Street Section
Permalink Springfield Master Plan | Main Street SectionGallery

Springfield Master Plan

Springfield Master Plan

,

Springfield Master Plan
The city of Springfield, Georgia was a thriving city during the locomotive era in early part of the 20th century. The introduction of the automobile has hindered the city’s growth and popularity. The main highway used to go through Springfield’s downtown, but the creation of a bypass has devastated the city’s economy even more. The task of the project was to create a master plan to promote the revitalization of the city’s downtown and its economy. The city’s close proximity to Savannah provides an excellent opportunity to capture day trippers or people traveling from Atlanta to Savannah. The concept was to redevelop the city’s main streets, Laurel Street and Pine Street, into a commercial and retail corridor with the idea of walkability. Laurel Street was designed to encompass larger sidewalks, bicycle paths and raised intersections to slow traffic. Pine Street, running parallel to Laurel Street, was designed to be a pedestrian street that would connect the city’s important heritage site to a cultural center on either end of the city. The retail corridor helps to attract businesses and would act as a transition between Main Street and the historic homes of Springfield.
In collaboration with Martin Rónaszegi.

Project Details

Asheville Center for the Arts
Permalink Asheville Center for the ArtsGallery

Asheville Center for the Arts

Asheville Center for the Arts

Asheville Center for the Arts
The city of Asheville, North Carolina has seen a large growth in the artist community over the past decade. The artists have been leasing old, rehabilitated industrial buildings a mile outside of the city’s downtown. The old industrial buildings provided them with cheap and open space for working. The large influx of artists prompted the city to create the River Arts District. Asheville had developed master plans to expand the art district. The design concept was to create an artist work- live center to be the central hub for the new district.

Project Details

Vietnamese Restaurant
Permalink Vietnamese RestaurantGallery

Vietnamese Restaurant

Vietnamese Restaurant

Vietnamese Restaurant
This project was to design a Vietnamese Restaurant on Charleston’s Waterfront Park. The conceptual idea for the design was about reflection. The design reflects the suspension qualities of the bridge that the site looks at and the circular fountains located throughout the park. The design location in proximity with the rest of the site provides an additional node that encourages people to experience the entire site rather than just the pier. The project was done for the first time using Revit and three years later was re-rendered and animated in 3DS Max.

Project Details

Re-Ligare Institute | Main Perspective
Permalink Re-Ligare Institute | Main PerspectiveGallery

Re-Ligare Institute

Re-Ligare Institute

,

Re-Ligare Institute
The design project was a part of a Steel Design Competition by AISC in 2009. The goal was to create a mixed use public urban center for the city of Savannah, Georgia using steel as the primary structural material. The concept developed in the project was creating a transition from old to new while reflecting on the past. The site of the design, located on Trustees Garden in Savannah, sits on the edge of the Historic Landmark District next to the proposed new East River Street development. The materiality of the design transitions along the site from rustic to a polished material to make a visual connect, while the plan opens towards the historic Kehoe Iron Works located on the Southern part of the site to reflect on the site’s history.

Project Details

Comedy Hall of Fame
Permalink Comedy Hall of FameGallery

Comedy Hall of Fame

Comedy Hall of Fame

Comedy Hall of Fame
The project goal was to create a Comedy Hall of Fame located in the sports and entertainment district of Los Angeles, California. The study focused on how branding can lead to globalization and the creation of an icon for the city of Los Angeles and for comedy. After studying Robert Venturi’s idea of “Duck Architecture,” the concept of a slipping on a banana peel symbolically stood as an icon for comedy. Duck Architecture is controversial in design; however, the same can be said about comedy. Comedy is subjective to the viewer’s like and dislikes. There are only a few times one is able to have fun with a design, and the Comedy Hall of Fame was one of those projects.

Project Details

IS1tumgxm3ziw83
Permalink Gallery

Rabun Gap Residence

Rabun Gap Residence

,

Rabun Gap Residence
The residence, settled in the foothills of the Great Smoky Mountains, originally was a 3,500 square foot home, of which 1,750 square feet was an unfinished basement. Renovations and new additions were made to the home starting in mid-2002 and completed two years later. The additions provided an extra four bedrooms, four bathrooms, dining room, family room, laundry, office, and workout room.

Project Details

377927_2634476708740_1121670756_n
Permalink Gallery

Tybee Island Residence

Tybee Island Residence

,

Tybee Island Residence
The residence is set next to Tybee Island, Georgia’s historic lighthouse and Fort Screven and is just a few blocks from the beach. The property was purchased in 1999, but the home was not built until 2010. The initial plan for the site was to relocate a historic Tybee Raised Cottage to the site to be restored. After ten years waiting, the owners wanted a Raised Cottage of their owned to be designed based on the framing model that was built in 2007. The design received the 2010 Designer Award from the island’s historical society for the Historic Rehabilitation of a Residence.

Project Details

Models

,

The architectural models range from a Tybee Island Framing model done in my senior year of high school to a final thesis model. The models depict a specific attention to detail and cleanness. A majority of the models were completed during early fundamental courses, but some were a part of fully designed projects.